Grisar ser bättre än vad vi tidigare trott

2018-08-20 09:08  
Foto: AP Photo/Kerstin Joensson/TT

Grisar ser i själva verket grymt mycket bättre än vad man hittills trott, enligt kognitionsforskaren Ludwig Huber.

Grisar är i motsats till exempelvis rovfåglar inte kända för sin goda syn. Tvärtom – fram till nu har forskarna utgått från att de ser väldigt dåligt, eftersom grisar som deltagit i försök visat sig oförmögna att skilja sina artfränder från varandra.

Nu kommer nya rön från det veterinärmedicinska forskningsinstitutet vid Wiens universitet. Grisar ser i själva verket grymt mycket bättre än vad man hittills trott, enligt kognitionsforskaren Ludwig Huber, som tillsammans med sina kolleger publicerat en artikel i den vetenskapliga tidskriften Applied Animal Behaviour Science.

Forskargruppen har låtit grisar som är vana vid människor studera fotografier av tio kvinnliga medarbetares och studenters huvuden. Och resultatet var förvånande: Grisarna kunde inte bara skilja på ett ansikte och ett bakhuvud. Enskilda individer kunde till och med upptäckta avvikande inslag i bilderna, till exempel när de stod upp och ner eller om ögonen eller näsan var bortredigerad.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt