Googlemobil ersätter kreditkortsbetalning

2010-11-16 08:43  
Googles vd Eric Schmidt hyllar svenska Spotify Foto: BEN MARGOT/Scanpix

En ny mobil med Googles operativsystem Android kan ersätta direktbetalning med kreditkort. En krets i mobilen kommunicerar trådlöst med kassaterminalen.

Inom några veckor dyker det upp en ny mobiltelefon som kan ersätta kreditkort och användas för betalningar i exempelvis affärer och restauranger.

Det berättade Googles vd Eric Schmidt vid öppningen av konferensen Web 2.0 Summit i San Fransisco, skriver bland andra Reuters.

Den nya mobilen, vars tillverkare ännu inte är officiell, kör den nya versionen av Googles operativsystem Android som kallas Gingerbread. I det finns bland annat stöd för tekniken Near Field Communications, NFC. Det är en teknik som liknar rfid och som erbjuder trådlös kommunikation på mycket korta avstånd.

Den kommande mobilen är därför utrustad med en specialkrets för denna teknik.

- Det här kan ersätta kreditkorten. Anledningen till att NFC-kretsen är så intressant beror på att kreditkortsföretagen tror att förlusterna kan minskas då den här tekniken är mycket säkrare, sade Eric Schmidt.

När man betalar med den nya mobilen placerar man den några centimeter från en betalningsterminal så är köpet avklarat.

Men NFC-tekniken i Andridmobiler ska inte bara användas för betalningar. Enligt Eric Schmidt är NFC en kärnteknik i Gingerbread som kan erbjuda en helt ny plattform för utvecklare av appar där mobilen kommunicerar trådlöst på korta avstånd, skriver The Telegraph.

NFC i mobiler är emellertid inget nytt. För två år sedan testade Ny Teknik en mobil från Nokia med den här tekniken inbyggd.

Den kunde användas för att exempelvis ladda över webbadresser och anteckningar till mobilen.

”Men tyngre möjligheter, som att lagra kreditkort, bussbiljetter och nycklar i mobilen dröjer”, skrev Ny Teknik i november 2008.

Jan Melin

Mer om: Nokia Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer