Populärteknik

Google visar världens
främsta konstmuseer

Kliv in i 17 olika konstmuseer i Google Maps.
Ett virtuellt besök i Metropolitan Museum of Art i New York.
Pieter Bruegels "Sädesskörden" visas med sju miljarder bildpunkter.

En ny webbtjänst öppnar ett tiotal av världens mest berömda konstmuseer för virtuella besök. Några tavlor visas med sju miljarder bildpunkter.

Publicerad

Google har som målsättning att dokumentera och visa så mycket som möjligt av världen via webben. Nu är det dags för konsten. I projektet Google Art har 17 av världens mest berömda konstmuseer öppnats för virtuella besök.

I karttjänsten Google Maps kan man nu i Street View kliva in från gatan till museernas utställningshallar och ta en konstrunda. Men då får man främst en överblick av vilka konstverk som visas. Den som vill ta sig en ordentlig titt på tavlorna går i stället till projektets egen webbplats. Där väljs vilken konstsamling som ska besökas. Exempelvis Tate i London, Rijksuseum i Amsterdam, Uffizi Gallery i Florens, Eremitaget i Sankt Petersburg eller The Metropolitan Museum of Art i New York. Där hänger Pieter Bruegels mästerverk Sädesskörden från 1565. Zoomar man in den avslöjas detaljer som inte är så lätta att upptäcka för den som står framför tavlan på plats i New York. Uppe i vänstra hörnet framträder en familj som roar sig med att slunga pinnar på en upphängd gås.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här