Google presenterar sin kvantdator

2013-10-11 12:15  
Maskinen från D-Wave sägs vara världens första kommersiella kvantdator. Foto: Google

I en video berättar Google om sin nya kvantdator och vad den ska användas till. En fråga att besvara är om datorn verkligen är en äkta kvantdator.

För ett halvår sedan lanserade Google sitt Quantum Artificial Intelligence Lab i närheten av företagets högkvarter i USA.

Där ska forskare från Google och Nasa bland studera hur kvantdatorer kan användas för att konstruera nya sökalgoritmer och bygga en mer omfattande bild av universum.

Sedan lanseringen har det varit ganska tyst om labbet. Men nu har Google publicerat en video som förklarar vad en kvantdator är och hur den kan användas.

Datorn kommer från det kanadensiska företaget D-Wave Systems som hävdar att deras maskin är den första kommersiellt tillgängliga kvantdatorn. En dator som om den fungerar som utlovat är så kraftfull att den på ett ögonblick kan utföra fler beräkningar än det finns atomer i hela universum, skriver Technology Review.

Men flera forskare runt om i världen ifrågasätter om datorn från D-Wave verkligen är en äkta kvantdator, skriver Wired.

Så det är en av frågorna som nu ska söka sitt svar i Googles laboratorium som byggts i samarbete med tekniker från Nasa.

Forskarna ska även försöka lära sig hur man använder en kvantdator på bästa sätt och utforska vilka typer av algoritmer som fungerar bäst.

<script height="262px" width="468px" src="http://player.ooyala.com/iframe.js#ec=ZtZmdtZjqk4zicvf2LGdAsqDkPupLezn&pbid=dcc84e41db014454b08662a766057e2b"></script>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer