Första privata månlandningen planerad till 2017

2015-10-07 09:33  
Månlandning anno 1969. på Bilden "Buzz" Aldrin. Foto: TT

Amerikanska Moon Express planerar att genomföra tre månuppskjutningar redan inom två år. Målet är att undersöka möjligheterna till kommersiell gruvdrift på himlakroppen.

I förra veckan tecknade Moon Express avtal med Los Angeles-baserade Rocket Lab om tre uppskjutningar av obemannade farkoster till månen i början av 2017, det rapporterar CNBC.

Moon Express, som fått in pengar från bland annat Google och Nasa, hoppas på sikt kunna utvinna bland annat tungsten, guld, palladium och helium 3 på månen. Gasen helium 3 kan i framtiden komma att användas för att driva kärnkraftverk utan radioaktivt avfall.

Företaget hade tidigare som mål att göra sin första uppskjutning under 2016. Men planerna ändrades när Google förlängde sin tävling Lunar XPrize till år 2017. I tävlingen ges det första bolag som genomför en kommersiell månlandning ett pris på motsvarande nästan 250 miljoner kronor.

Kalle Wiklund

Mer om: Rymdresa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer