Forskare har hittat plast nära Nordpolen

2017-09-25 15:29  
Foto: Meek, Tore

En forskargrupp har hittat stora bitar plast flytandes nära Nordpolen.

Forskargruppen Arctic mission team har upptäckt stora bitar polystyren flytande knappt 1600 kilometer från Nordpolen.

Aldrig tidigare har skräp i form av plast hittats så här långt norrut, och det oroar forskarna. De menar att de smältande isarna gör det möjligt för skräpet att flyta upp till ytan, men också att det här kan vara ett tecken på att föroreningarna i haven är större än man tidigare trott.

– Under de 25 åren som jag har undersökt Arktis har jag aldrig sett så här stora och väldigt synliga sopor, säger uppdragsledaren Ped Hadow till The Guardian.

Läs mer:

Läs mer: Plastpartiklar gör fiskar slöa

Enligt biologen Tim Gordon rinner många floder, som ofta är en källa till föroreningar, ut i Arktis. Som det har sett ut hittills har plasten bokstavligt talat fångats i isen.

– Att hitta skräp så här är ett oroande tecken på att den smältande isen kan tillåta höga halter av föroreningar att driva in i dessa områden. Det är potentiellt mycket farligt för djurlivet i Arktis, säger Gordon, till Guardian.

Den svenska regeringen hävdar att runt 13 miljoner ton skräp åker ut i haven, varje år, det mesta är plast. Det går att jämföra med att en sopbil tömmer skräp i havet varje minut, enligt Ellen MacArthur Foundation.

Stiftelsen hävdar att om dagens konsumtions- och föroreningsgrad fortsätter så kommer vi att år 2050 har mer plast än fisk i haven.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer