Följ Albert Einstein till rymden

2013-06-10 10:03  

Europeiska rymdorganet ESA har skickat fraktfarkosten ATV4, även kallad Albert Einstein, till rymdstationen. En kamera ombord följde starten.

ATV4 (Automated Transfer Vehicle) sköts upp med en Ariane 5-raket, den 55e lyckade uppskjutningen i en följd, rapporterar ESA. Vid starten i onsdags lyften raketen drygt 20 ton last till låg omloppsbana.

ATV4 "Albert Einstein" för med sig förnödenheter som mat, vatten, drivmedel för den ryska modulen, reservdelar och experimentutrustning till rymdstationen. Farkosten dockar med ISS, och ska även skjuta rymdstationen tillbaka i rätt omloppsbana.

Efter att ha varit dockad till ISS i fem månader kommer ATV4 att fyllas med avfall från ISS, och därefter kopplas loss. Farkosten kommer sedan att självständigt navigera till bana runt jorden, för att förintas vid inträdet i atmosfären.

ATV4 har byggts i Europa av företaget Astrium. Farkosten är cylinderformad med längden 10 m och diametern 4,5 m. ATV består av två sektioner - en del innehåller framdrivningssystem och styrutrustning, en del består av ett trycksatt lastutrymme.

Följ starten från Kourou via DLRs Sterexkamera som sitter på Ariane och sände bilder under uppskjutningen.

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Ci1xsY1nqpM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Håkan Abrahamson

Mer om: ISS ESA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer