Fem dolda funktioner i Iphone x du kan ha nytta av

2017-11-09 14:06  
Stora förändringar i Iphone x. Foto: TT

Iphone x är Apples nya flaggskeppstelefon. Med den kom stora förändringar jämfört med tidigare Iphones. Här är några nya funktioner som kan vara bra att ha koll på för den som ska köpa en Iphone x.

Hemknappen försvann med Iphone x

Hemknappen försvann och ersattes av gester för att komma tillbaka till helskärmen. Men om saknaden är stor så går det att peta dit en virtuell knapp precis som i tidigare modeller. Det så här gör du: Gå till inställningar, vidare till allmänt och assistive touch. Voilà! 

Multitaska snabbare med Iphone x

Du har säkert fått lära dig att du ska svepa upp och hålla in fingret på skärmen för att komma åt apparna i ett mutitasking-läge. Det tar onödigt lång tid. Om du istället sveper snett upp åt höger från docken (sikta mot mitten på höjden) så dyker mutitaskingalternativet upp direkt. Något rappare - och alla sekunder räknas.

Ta fram senast använda appen – snabbt

Ibland vill man bara tillbaka till senast använda appen, utan att leta upp ikonen eller aktivera multitasking.

Så finns det ett annat sätt att enkelt komma åt senast använda appen? Ja. Om du allra längst ner på skärmen sveper in från vänster så dyker den upp där.

Sänk volymen genom att titta på skärmen

Det här är ganska coolt – inte Eleven i Stranger Things-coolt, men ändå coolt. Du använder säkert din Iphone som väckarklocka. Och har du investerat i en iPhone x så vill du förstås ha valuta för pengarna. Den här funktionen är inte livsviktig, men smart. Telefonen sänker nämligen volymen på larmet när den märker att du tittar på den. Det här går under namnet ”uppmärksamhetsfunktionen” och kan aktiveras och justeras under Face id och lösenkod bland inställningarna.

Samma funktion gör att skärmen inte slocknar så länge man tittar på den och den kommer inte heller att ringa på högsta volym när du håller i den. Skönt för våra öron.

Hemliga notiser

Du kanske har retat dig på att dina notiser lyser upp på skärmen, kanske avslöjar det saker om ditt privatliv. I Iphone x finns en funktion som gör att inga notiser visas förrän du tittar på skärmen. Den kan du aktivera eller avaktiveras inne bland inställningar för notiser.

Viktor Krylmark

Mer om: Iphone Iphone X

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer