Felvänd kondensator kan sätta eld på datorn – moderkort återkallas

2022-01-05 10:22  
En bild på ett skadat moderkort hämtat från Youtube-kanalen Actually Hardcore Overclocking. Ny Teknik har markerat den felvända kondensatorn och skadan. Foto: Skärmdump Youtube/Actually Hardcore Overclocking

Asus har återkallat ett av sina moderkort efter att användare klagat på rökbildning i datorn. Orsaken verkar vara en pinsam tillverkningsmiss.

Förra veckan spreds rapporter om rykande moderkort som en löpeld genom flera sociala medier. Ett antal personer som hade datorer med moderkortet Asus Z690 Hero hade upptäckt att det började ryka från datorn, skriver The Verge.

Efter att flera användare laddat upp bilder på sina skadade moderkort kunde Youtube-kanalen Actually Hardcore Overclocking konstatera felet: en felvänd kondensator.  

– Det är en så dum, dum anledning till att de går sönder, säger Youtubaren, som kallar sig Buildzoid, i videon

Läs mer: Millenniebuggen – den digitala apokalypsen som kom av sig

Den felvända kondensatorn verkar orsaka problem för de intilliggande MOSFET-transistorerna, som resulterar i att de överhettas och i värsta fall fattar eld.  

Asus har bekräftat problemet, och säger att det rör sig om moderkort av modellen Rog Maximus Hero Z690 som tillverkades under 2021. Via företagets hemsida går det att kontrollera om ett moderkort är drabbat, och i så fall få hjälp att byta ut det.  

Simon Campanello

Mer om: Asus Datorer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer