Fartsyndare fångas<br></br> med gps-satelliter

2010-04-21 11:44  

En ny hastighetskamera som använder gps-teknik och automatisk bildigenkänning ska få fortkörare att sakta ner.

I Storbritannien testas nu en ny teknik för att upptäcka fortkörare.

I två områden finns omkring hundra kameror utställda längs vägarna och fotograferar bilarnas nummerplåtar med teknik för bildigenkänning, enligt nyhetstjänsten Intertraffic.

Då avståndet mellan kamerorna är känt är det lätt att automatiskt räkna ut en bils fart om den fångas av minst två kameror på olika ställen.

För att få exakta tidsangivelser används data från gps-satelliter.

Kamerorna fotograferar med infrarödteknik och sägs producera användbara bilder dygnet runt i alla väder.

När samma bil plåtas på olika ställen är det lätt att räkna ut vad medelhastigheten varit över en längre vägsträcka. Inte bara på en enda plats som med konventionella övervakningssystem som använder radar eller laser.

Tekniken är utvecklad av det amerikanska företaget Pips Technology som hävdar att deras teknik, döpt till Speed Spike, är billigare och mer exakt än andra system.

Exempelvis krävs ingen kabeldragning mellan kamerorna eller till den central där data bearbetas då all kommunikation sker via wlan och mobilnät.

I testen som nu pågår får den nya tekniken inte användas för att sätta dit fartsyndare då utrustningen ännu inte är godkänd av Home Office vilket är det brittiska departement som bland annat sköter polisfrågor och övervakar den test av Speed Spike som nu pågår.

Men departementet vill inte avslöja några resultat av försöket då det handlar om ”affärshemligheter”, skriver The Telegraph.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer