Få hjälp med julrim av artificiell intelligens

2017-12-22 15:31  

Svenska Iteam har utvecklat en rimgenerator baserad på ai och maskininlärning. Men den är ganska ”shitty”.

Ska du ge bort ett halsband i julklapp, men kan inte hitta på ett bra rim? Svenska digitaliseringsbyrån Iteam har konstruerat en rimgenerator för att hjälpa till.

Här är ett av förslagen för halsband: "åt våran ögonsten/ Det var som katten/ i julelyktans sken/ att den skall växa på banken"

Är det frack i paketet? Då kan man få det här förslaget till rim: ”betjänad som en Cadillac/ passar bra till julens snask/ Din kärra blir som klädd i frack/ Fuck! Fuck! Fuck! Fuck!Fuck! Fuck! Fuck!”

– Det är många som tycker att rimgeneratorn är alldeles för dålig. Den är ganska ”shitty”, säger Christian Landgren, vd på Iteam, och lånar begreppet från Simone Giertz medvetet dåliga robotar, ”shitty robots”.

Dåligheten är lite av tanken med generatorn.

– Om den skulle vara helt fantastisk skulle det nästan bli tråkigare. Om man jobbar med ai och machine learning (maskininlärning) måste man tillåta sig själv att vara lite explorativ, säger Christian Landgren.

Läs mer:

Läs mer: Här är 20 tekniktips som får dig att klara julen

Rimmen består av fyra rader, där rad två och fyra rimmar med rad ett och tre. För att skapa generatorn har utvecklaren Mikael Gråborg använt två statistiska modeller, en för att sätta det inmatade ordet i en kontext och en för att göra rimmen.

För första och tredje raden användes en modell som använder vad som kallas TFIDF, term frequency - inverse document frequency. Den gör så att det skapas normala meningar, men där ovanliga ord får större vikt än vanliga ord.

För andra och fjärde raden användes ett neuralt nätverk som skapade rimmen. ”Vi tränar (det) på att matcha ihop de sista bokstäverna i en mening med en mening som användaren som användare som skapade träningsdatan menar rimmar med dess bokstäver” skriver Mikael Gråborg till Ny Teknik. När resultatet från modell ett stoppas in i det neurala nätverket uppstår ett rim.

Att konstruera något som är dåligt gör också att man lär sig mycket om hur det måste göras för att få det bra.

– Att rimma är en ganska svår uppgift, även för en människa. Skulle vi ha gjort det till en kund skulle vi nog inte känna att vi var klara nu. Men det här är en läruppgift, vi har fått ut mycket lärdom, säger Christian Landgren.

Julrimsgeneratorn kommer troligen inte att göra någon arbetslös. Och Christian Landgren anser att trots mycket uppmärksamhet i medier om artificiell intelligens är det fortfarande ovanligt att företag använder sig av de möjligheter som ai och maskininlärning kan ge.

– Antalet företag som vågar satsa på det är ganska få, med tanke på hur mycket man pratar om att ai ska ta våra jobb. Jag tror att Sverige som region skulle ha mycket att vinna på att utforska möjligheterna med ai.

Anna Orring

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt