Europa får en rymdhamn

2015-03-05 08:55  
Den planerade rymdhamnen ska främst användas för kommersiella rymdfärder där rymdfarkosterna lyfts upp av flygplan. Foto: GOV.UK

För första gången ska det bli möjligt att sända upp rymdfarkoster i omloppsbana runt jorden från Europa.

Brittiska myndigheter har gett klartecken för att bygga en rymdhamn. Den ska kunna vara klar 2018 och främst vara avsedd för kommersiella rymdfärder, skriver Independent.

Men det handlar inte om konventionella raketuppskjutningar utan rymdfarkoster inklusive satelliter som bärs upp av flygplan som ska kunna starta och landa på den planerade rymdbasen.

Exempel på kunder som myndighetrna hoppas på är SpaceX och Virgin Galactics som ska satsa på rymdturism med flygningar i omloppsbana runt jorden.

Rymdhamnen ska även anpassas för eventuella framtida supersnabba passagerarplan som ska kunna erbjuda flygningar mellan Storbritannien och Australien på två timmar.

En liknande rymdhamn finns redan i USA i Mojave varifrån Virgin Galactic gjort obemannade testflygningar.

Men det är ännu inte bestämt var i Storbritannien rymdbasen ska förläggas. I rapporten från de brittiska myndigheterna föreslås fem lämpliga platser som ligger i såväl England som Skottland och Wales.Följ Ny Teknik på Facebook!

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer