En enorm metallklump kan ligga under jättekratern

2019-06-14 14:05  
Foto: Nasa

Månsonderna har avslöjat en tät massa under Aitken-kratern. Forskarna tror att det rör sig om en metallklump som är fem gånger större än Hawaii.

Solsystemets största nedslagskrafter finns på månens baksida. Den ovala Aitken-bassängen är 2 600 kilometer bred, med ett djup på 13 kilometer. Tidigare har förekomsten av is väckt forskarnas intresse. Nu visar data från månsonderna GRAIL och Lunar Reconnaissance Orbiter på en massiv avvikelse under ytan.

Baylor University i Waco, Texas har publicerat en studie som ger en möjlig förklaring till de magnetiska anomalierna. Den kompakta massan är så tung att vikten har dragit ned kraterbottnen med 800 meter, och mycket tyder på att det rör sig om en enorm metallklump.

– En av förklaringarna bakom den här extra massan är att metall från den asteroid som formade kratern fortfarande är inbäddad i månens mantel, säger huvudförfattaren Peter B. James på universitets hemsida.

Läs mer: Meir blir första svenska kvinna i rymden: ”Hon är ett ess i dräkten”

Utifrån månsondernas data analyserades subtila förändringar i gravitationsfältet runt månen. Klumpen under sydpolen tros sträcka sig till åtminstone 300 kilometers djup, och enligt forskarnas beräkningar väger metallen 2 triljoner kilo (2,18 gånger 1018).

– Föreställ dig en metallhög som är fem gånger större än Hawaiis största ö, och begrav den sedan under mark. Det är ungefär så mycket oväntad massa som vi har upptäckt, säger han.

Läs mer: Forskare har upptäckt stor isfyndighet på Mars

Nedslaget på månen skedde för fyra miljarder år sedan, och forskarnas datorsimuleringar av stora asteroidträffar antyder att en kärna av nickel/järn under de rätta förhållandena skulle kunna ligga kvar i den övre manteln. Detta i stället för att sjunka ned till månens kärna.

En annan förklaring bakom den mystiska massan skulle dock kunna vara ett det rör sig om täta oxider som utgör den sista resten av månens magmahav. Studien Deep Structure of the Lunar Pole-Aitken Basin har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Geophysical Research Letters.

John Edgren

Mer om: Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer