Discovery ett par veckor försenad

2010-11-09 12:36  
Discovery blir kvar på marken minst tre veckor till.

Tidigast den 30 november kan rymdfärjan Discovery avgå för sin sista resa. Flera tekniska problem har drabbat denna pålitliga arbetshäst.

(Uppdaterad) Otäta ledningar, trasig elektronik och en spricka i isoleringen i den externa tanken för flytande syre. Tekniska problem fick Nasa att senarelägga avgången för Discovery, men nu har det s k uppskjutningsfönstret stängts för en period av flera veckor. Rymdfärjan skulle efter en dockning mot rymdstationen ISS hamna i en sådan vinkel mot solen att det finns risk för överhettning.

Först den 30 november blir det möjligt att hitta nya uppskjutningstillfällen. Förseningen kan komma att påverka avgången för färjan Endeavor, som ska göra sin sista resa i februari nästa år.

Discovery får under sin resa kallad STS-133 en besättning på sex personer plus en humanoid, Robonaut 2. Den ska placeras i modulen Permanent Multipurpose Module som rymdfärjan har med sig i lastrummet och som anslutas till ISS. Robonaut 2 har bara enkelbiljett till rymden, den kommer att få stanna kvar den dagen rymdstationen överges.

Rymdfärjan Discovery är den av färjorna som gjort flest resor till rymden, sammanlagt 39 stycken sedan premiärturen i augusti 1984.

När rymdfärjorna har avslutat sina resor med Endeavours färd i februari och eventuellt Atlantis i juni (den resan är inte finansierad ännu) måste Nasa förlita sig på det ryska Soyuzprogrammet för att ta människor till och från ISS. Rymdstationen beräknas vara funktionsduglig fram till 2020.

För en dryg vecka sedan, 31 oktober, firade ISS tioårsjubileum som bostadsort för människor. Den första modulen i den idag största konstruktion som människan någonsin fått upp i rymden sköts upp i oktober 1998. Ryska Zarya blev den modul kring vilken ISS sedan växte fram. Sex personer bor numera ombord på den 90 meter långa och 110 meter breda anläggningen som har en massa på drygt 300 ton.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer