Det här är biologiska motorer

2016-03-16 14:41  
Ringarna i bakteriernas motorer motsvarar elmotorns stator. Foto: Imperial College London

Se de första 3d-bilderna av motorerna som driver bakterierna framåt.

En del bakterier rör sig med hjälp av små svansar som kallas flageller. Exakt vad som får dem att röra sig har inte tidigare varit känt. Men nu har forskare vid Imperial College London undersökt dem i elektronmikroskop och kunnat framställa de första, i efterhand färglagda, högupplösta 3d-bilderna av drivmekanismen, skriver New Scientist.

Det är faktiskt en liten biologisk motor som ger flagellen kraft. Bilderna visar att den består av statorliknande ringar som skapar det vridmoment som behövs.

Bilderna visar även att vissa bakterier har större och fler statorer än andra vilket ger en högre fart. Campylobacter har exempelvis dubbelt så många statorer som salmonellabakterien vilket gör att de får tillräcklig fart för att kunna tränga igenom en tarmvägg och eventuellt orsaka matförgiftning av en människa.

Jan Melin

Mer om: Biologi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer