David Nadlinger lyckades fånga atomen på bild

2018-02-14 15:50  

Ser du den lilla, lilla ljusa pricken i mitten av bilden? Det är inget annat än en enskild, positivt laddad, strontium-atom, som hålls nästan orörlig i ett elektriskt fält.

David Nadlinger vid University of Oxford har vunnit Engineering and Physical Sciences Research Councils, EPSRC:s, pris för bästa vetenskapsfoto för Single Atom in an Ion Trap, där han har lyckats fota en enskild atom. För ESPRC berättar David Nadlinger om hur han ville fånga en atom, synlig för blotta ögat, på bild för att skapa en "underbart direkt och känslomässig bro mellan den minimala kvantumvärlden och vår makroskopiska verklighet".

Här är några andra bilderna som uppmärksammades av ESPRC:

1. Förstapriset i kategorin Eureka & Discovery fick Li Shen vid Imperial College London för bidraget In a kitchen far far away, som tydligt visar en såpbubblas oregelbundna mönster, och hur bubblan skiftar i regnbågens alla färger.

2. Estelle Beguin vid University of Oxford knep förstaplatsen i kategorin Innovation för Microbubble for drug delivery som visar en gaskärnad mikrobubbla, täckt av liposomer som innehåller läkemedel. Metoden provas för att förbättra transporten av läkemedel i kroppen som riktar sig till specifika mål, så som tumörer.

3. Medan den äldre mannen på bilden går omkring registrerar huvudapparaten hans hjärnaktivitet. Mannen ingår i en pilotstudie som tittar närmare på hur äldre personer, över 65 år, reagerar på olika sorters utemiljöer. Kanske inte så oväntat har studien visat att gröna miljöer verkar återhämtande, medan bullriga stadsmiljöer kräver mer av oss. Bilden är tagen av Richard Coyne vid University of Edinburgh, som vann förstapriset i kategorin Place and Skills.

Ania Obminska

Mer om: Atom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer