Därför tror du att världen håller på att gå under

2017-09-14 09:42  

Skogsbränder, monsterorkaner och jordbävningar. Enskilda katastrofer kan lätt få en att tro att världen håller på att gå under. Samma känsla har människan haft i tusentals år.

Har du slängt ett öga på nyheterna de senaste veckorna så kanske en känsla av hopplöshet infunnit sig, skriver Science Alert.

På bara ett par veckor har tre rejäla orkaner nått land, en jordbävning med magnituden 8,2 brakade loss i Mexiko och stora skogsbränder har härjat i Kanada.

Impulsen att kategorisera naturkatastrofer som ett tecken på att livet för människan på jorden börjar ta är slut möjligen rimligt. De förstör egendom och tvingar människor på flykt.

Men ibland kan det vara bra att påminna sig om vad statistik och kognitiv vetenskap har lärt oss genom åren. Världen håller faktiskt inte på att kollapsa, åtminstone inte än.

Människor har i alla tider levt med känslan om att jordelivet lider mot sitt slut. Men det var först på 1970-talet som den ungerska professorn George Gerbner satte en diagnos på känslan. Han kallade den för "mean world syndrome", och syftade då på amerikanernas falska tro att världen blev allt farligare, även om statistiken visade på annat (och gör fortfarande).

Forskning har visar på en viss ökning av naturkatastrofer globalt under de senaste 40 åren, men det är långt ifrån en dramatisk ökning. Även om varje enskild incident kan uppfattas som en enorm katastrof så har frekvensen av dessa åtminstone varit hyfsat stabilt.

Naturkatastrofer passar perfekt i "mean world"-syndromet eftersom de enklaste minnena att återkalla är de som är mest unika, eller de som är känslomässigt starka.

Fenomenet som forskarna kom fram till under 1990-talet hjälper till att förklara varför det är enklare att minnas översvämmade gator och trasiga byggnader än några mer uppiggande händelser.

Sanningen om orkanerna Harvey och Irma är att de ägde rum i orkanfrekventa områden, just under orkansäsongens topp. Förra gången fler orkaner drog in i samma område under samma period var för tio år sedan, dessförinnan tio år före det.

Händelser som dessa kan verka apokalyptiska eftersom de får all vår uppmärksamhet, även om data tyder på att de är både förutsägbara och sällsynta.

"Mean world syndrome" pekar inte på att världen är supersäker eller helt perfekt. Den menar bara att världen inte är lika farlig som människor kanske tror, och att det kan vara klokt att kalibrera sin oro enligt övergripande trender i stället för isolerade händelser.

Experter menar att orkanen Harvey inte var resultatet av klimatförändringar, men de säger också att orkaner i Harveys storlek har blivit lite vanligare sedan mitten av 1970-talet.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer