Danskarna dricker svenskproducerat öl

2010-11-25 12:20  
Foto: Colourbox

Att danskarna gillar öl är ingen nyhet. Att de dricker svenskproducerad öl är en större överraskning. Danska småbryggerier säljer ofta in sin öl på att ha en stark lokalförankring . Nu avslöjar danska tidningen Politiken att många mindre ölsorter inte är producerade i Danmark utan i länder som Polen eller Sverige.

Jan Erik Andersen, direktör på Premium Beer Imports förstår att vissa kunder kan känna sig lurade, när de tror att de köper en öl från en litet danskt bryggeri, men får en svensk import-öl.

- Jo jag kan förstå din poäng. Men för oss är ölet viktigast och om det blivit bryggt med omsorg och efter recept enligt danska traditioner, säger Jan Erik Andersen till tidningen.

Ensom inte är lika glad är Bo Jensen, ordförande i organisationen Danske Ølentusiaster:

– Jag struntar i var ölet tillverkas, men de ska berätta det, säger Bo Jensen till den danska tidningen Politiken.

Öltillverkaren Brøckhouse är noga med att poängtera att deras bryggeriet ligger i Gribskov. De är inte lika noga med att berätta att deras populära öl i verkligheten framställs av Åbro Bryggeri, avslöjar Politiken. Det står inte på flaska. Åbro Bryggerier är en av Sveriges största med en omsättning på över 1,5 miljarder kronor.

Premium Beer import köpte 2009 rättigheterna till namnet från konkurrsboet  i Brøckhouse. Och menar att det inte är villseledande att sälja svenskt öl i danska flaskor.

Jonas Karström

Mer om: Export

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer