Danskar siktar mot månen

2010-03-17 12:32  

I december hoppas det danska laget Euroluna få upp sin farkost för tester i rymden för första gången. Det danska laget är enda nordiska deltagare i månlandartävlingen Google Lunar X Prize med totalt 210 miljoner i prispengar.

Palle Haastrup, som leder det danska laget, berättar att han och hans lagmedlemmar i många år drömt om att utveckla rymdfarkoster.

- Så kom plötsligt en anledning att samla ihop ett lag med ett gemensamt intresse, säger han till nyteknik.se.

I slutet av förra året blev projektet Euroluna godkänt som deltagare i Google Lunar X Prize, en av de spektakulära tekniktävlingar som arrangeras av den amerikanska stiftelsen X Prize. Utmaningen är att bygga en farkost som kan ta sig till månen, åka minst 500 meter på månens yta, och sända bilder och information tillbaka till jorden.

Den som först lyckas med den bedriften vinner 140 miljoner kronor. Tvåan får 35 miljoner kronor och lika mycket finns i olika bonuspriser, till exempel till den som kan färdas en längre sträcka på månens yta.

Totalt deltar 20 lag men danska Euroluna är den enda deltagaren från Norden. Tävlingen är öppen för alla men Pelle Haastrup berättar att lagen måste få sin ansökan godkänd samt betala en anmälningsavgift på 70 000 kronor.

- Man måste leverera en plan över hur farkosten ska se ut och hur man tänker sig att lösa de olika uppgifterna.

Det danska laget planerar att utforma själva månlandare som en liten bil på hjul.

- Vi vet ännu inte vad den ska ha får exakta mått. Idén är att vi ska lösa problemen med små medel, säger Palle Haastrup.

I december i år ska en testfarkost, som döpts till Miniromit 1, skjutas upp i rymden för första gången. Den består av två kubsatelliter på 10 x 10 x 20 centimeter.

- Vi använder en raket från det amerikanska företaget Interorbital Systems som tar oss till 310 kilometers höjd. Där ska vi testa radion, datorn och solcellerna och batterierna, säger Palle Haastrup.

Ett år senare planerar han att göra det första försöket att nå månen.

- Alla detaljer är inte på plats men vi experimenterar med en jonmotor för att flytta oss i rymden.

För att finansiera projektet har Euroluna bildat en förening av intresserade. Omkring 20 personer är ideellt engagerade i projektet varav flera i Palle Haastrups familj.

Någon tidigare erfarenhet av rymdfarkoster har inte Palle Haastrup.

- Nej, det bygger på ett brinnande intresse.

Marie Alpman

Mer om: Euroluna Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer