Då lanseras Ikeas och Sonos smarta högtalare

2019-01-21 15:35  

”Symfonisk” – det ska bli namnet på en serie uppkopplade högtalare som Ikea och Sonos utvecklar tillsammans. Nu vet vi att högtalarna ska lanseras i sommar.

(Artikeln har uppdaterats)

I början av december 2017 kom beskedet att Ikea ska börja samarbeta med ljudföretaget Sonos. Målet med samarbetet är att ”skapa ljud för många människor”, skrev möbeljätten i ett pressmeddelande. Drygt ett halvår senare, i juni 2018, dök det första skisserna upp på en serie uppkopplade högtalare under namnet ”Symfonisk”.

Läs mer: Därför satsar Ikea stort på högtalare

Tidiga prototypbilder visade bland annat en högtalarmodell med långsmal form som ska fungera som en vägghylla, eller gå att ställa under ett köksskåp i Metodserien. De smarta högtalarna ska vara uppkopplade mot nätet via wifi, och ska vara kompatibla med Ikeas andra uppkopplade produkter som går under samlingsnamnet Trådfri. Det rör sig bland annat om smarta lampor och trådlösa uttag, som kan användas för att koppla upp kaffebryggare och andra hushållsmaskiner, exempelvis.

Men högtalarna, som använder Sonos-mjukvara, ska också gå att använda tillsammans med andra prylar från Sonos.

Ikea: Alla ska ha råd med vår smarta högtalare

Drygt två år efter att Ikea och Sonos annonserade sitt samarbete står det nu klart att Symfonisk ska lanseras i augusti 2019. Det meddelade Ikea i en ny reklamvideo som publicerades under helgen. I klippet säger Stjepan Begic, produktutvecklare på Ikea Home Smart-divisionen, att målet har varit att utveckla en högtalare som inte kompromissar när det gäller ljudkvalitet och användarupplevelse, men samtidigt har ”ett pris som ligger på en nivå där vi kan nå den breda massan”.

Läs mer: Här är Ikeas smarta eluttag

Ny Teknik har varit i kontakt med Ikea med frågor om pris och tillgänglighet vid släppet. I dagsläget vill möbeljätten dock inte gå ut med information om hur mycket Symfonisk ska kosta, eller om högtalarserien kommer att finnas i butik över hela världen från och med augusti.

Kalle Wiklund

Mer om: Ikea Sonos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer