Curiosity har landat

2012-08-06 12:34  
En av de första bilderna från landningsplatsen, tagen med en kamera på marsbilens vänstra sida. I bildens nedre högra hörn syns bland annat en fjäder från objektivlocket. Foto: Nasa

Tidigt på morgonen den 6 augusti landade roboten Curiosity på Mars. Den är större och har mer verktyg än NASA:s tidigare marsbilar och under de närmaste två åren ska den studera planetens klimat, geologi och samla data för framtida bemannade expeditioner.

Mars Science Laboratory, eller Curiosity som den vanligen kallas, står nu på en slätt mellan den stora Gale-kraterns rand och det 5,5 kilometer höga bergsmassivet i kraterns mitt.

Marsroboten väger 900 kilo och är dubbelt så lång som de närmaste föregångarna, Spirit och Opportunity. Den har större markfrigång, hela 75 centimeter, och kan röra sig med en hastighet av 90 meter i timmen under automatisk navigation. Bland de vetenskapliga instrumenten finns 17 kameror och ett verktyg för att göra spektrumanalyser av sten på upp till sju meters avstånd.

Den ska utforska ett 5 gånger 20 kilometer stort område av Aeolis Palus, en slätt nära Gale-kraterns centralmassiv. Kratern är 15 mil i diameter och kan vara så gammal som 3,8 miljarder år. Materialet på landningsplatsen kan innehålla spår av sedimentering och förekomst av vatten i Mars tidiga historia. Det finns också en märklig, färgstark stentyp som kan vara en kandidat för att hitta organiska molekyler.

Den beräknade livslängden för Curiosity är 686 dagar. Föregångaren Opportunity hade en planerad livslängd på 90 dagar, men är fortfarande funktionsduglig efter 3116. Projektet drogs igång 2004 och beräknas ha kostat knappt 17 miljarder kronor.

Niklas Dahlin

Mer om: Nasa Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer