Bygger gevär med 3d-skrivaren

2012-12-07 13:52  

Några amerikaner tillverkade den centrala delen av ett gevär i en 3d-skrivare och provsköt. Se videon om hur det gick.

Defence Distributed är ett amerikanskt projekt som går ut på att tillverka fullt fungerande vapen med en 3d-skrivare. Via webben hittade de en 3d-modell av den nedre stommen till det halvautomatiska geväret AR-15. Alltså vapnets centrala del som i många länder är den detalj som kräver tillstånd och har serienumret instansat.

Männen bakom projektet använde sedan en 3d-skrivare från Objet och skrev ut gevärets nedre stomme i ett ABS-liknande material, enligt projektets webbplats.

Utskriften tog sju timmar och resultatet fick ersätta gevärets originalstomme. Sedan var det dags att åka ut till skjutbanan.

Första skotten blev riktigt lyckade. Men efter den sjätte smällen gick den 3d-skrivna stommen sönder.

Men gevärsmakarna är ändå nöjda med sin test som de anser bevisa att det är fullt möjligt att bygga ett fungerande vapen med en 3d-skrivare.

Nu ska de modifiera själva 3-modellen och prova andra mer hållfasta material för utskrifterna.

"Det är bara en fråga om tid innan var och en har maskiner i hemmet som kan skriva ut ett komplett gevär, eller vilket vapen som helst", skriver Extreme Tech.

Här provskjuts geväret

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/wuDCW_Rn5JI?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer