BMW:s R1100R Khan är häftig – men lär aldrig nå marknaden

2017-11-23 11:11  

Motorcykeln ser ut att vara hämtad från framtiden men tillverkad helt utan säkerhetstänk, BMW:s konceptmotorcykel R1100R Khan.

BMW brukar inte dra sig för att hoppa på udda koncept eller att tänka utanför boxen. Du behöver inte bläddra länge i företagets katalog för att hitta spännande designval.

Men varje företag har sina gränser. Därför kommer du förmodligen aldrig få se BMW R1100R Khan-konceptet rulla längs gatorna i din stad.

Hjärnan bakom designen är turkiska Mehmet Erdem. R1100R Khan ser ut som att den är hämtad från en futuristisk Hollywood-film. Men faktum är att den är utformad för att klara av världen som den ser ut i dag. Med ett massivt bakhjul, en framåtlutande ryttarställning och en rejäl motor – för att inte tala om den aggressiva siluetten. Ett strålande exempel på hur fordon skulle kunna se ut om saker som säkerhet och praktiska egenskaper inte fanns med i planeringen.

Den ursprungliga modellen, BMW R1100R, var annars en ganska blygsam motorcykel. Den producerades av företaget i fem år med start 1994. Under huven hade den en tvillingmotor på runt 80 hästkrafter. Toppfarten noterades på 190 kilometer i timmen.

Khan-konceptet ser inte ut att vara den mest bekväma motorcykeln i världen att åka runt på. Men det skulle förmodligen vara en spännande upplevelse. Man får bara undvika att ha en lång skjorta på sig.

Viktor Krylmark

Mer om: BMW Motorcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer