Blue Origin ska återskapa månens gravitation åt Nasa

2021-03-12 12:59  
Elva rotationer per minut ska simulera månens förhållanden, under två minuter per åktur. Foto: Nasa

Utrustning som ska användas på månen måste testas under en verklighetstrogen gravitation. Nu ska Blue Origins raket agera centrifug åt Nasa.

Inför att Nasas Artemis-program ska placera människor på månytan, och låta dem uppehålla sig där, behöver en hel del utrustning kunna testas under verkliga förhållanden – det vill säga vid en gravitation som motsvarar ungefär en sjättedel av jordens.

I dagsläget kan förhållanden simuleras med små centrifuger i rymden alternativt ombord på de stora flygplan som i fritt fall låter astronauter uppleva viktlöshet i upp till 40 sekunder. I båda fallen är testtiden begränsad till sekunder. Men nu har Nasa inlett ett samarbete med Blue Origin som gör det möjligt att skala upp verksamheten, berättar Nasa i ett pressmeddelande

Bolagets återanvändningsbara New Shephard-raket ska utrustas med en kapsel som kan sättas i rotation, och därmed agera som en stor refug. Under den första flygningen siktar man elva rotationer per minut för att simulera månens förhållanden, vilket ska kunna göras under två minuter.

Läs mer: Kometer kan ha matat den unga jorden med kol

– En av de ständiga utmaningarna med att leva och arbeta i rymden är en minskad gravitation. Många system som är designade för att användas på jorden fungerar helt enkelt inte på samma på andra platser. En stor mängd av de verktyg som vi behöver för månen och Mars skulle tjäna på att testas vid en reducerad gravitation, bland annat för att utnyttja lokala resurser, som att utvinna regolit, samt kontroll av miljön och livsuppehållande system, säger Christopher Baker som är chef för Nasas Flight Opportunities-program.

John Edgren

Mer om: Blue Origin Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer