Billigt armband kan motverka hudcancer

2018-09-26 09:30  

D-vitaminbrist, brännskador och ökad risk för hudcancer. Hur mycket du är ute i solen påverkar hälsan på olika sätt. Forskare har tagit fram ett armband som varnar för när solexponeringen blir skadlig.

Får du för lite solljus kan det leda till D-vitaminbrist. För mycket sol kan orsaka brännskador och öka risken för hudcancer. Därför är det bra att se till att hålla dig inom ett hälsosamt spann. En forskargrupp RMIT University i Melbourne har tagit fram ett enkelt och billigt armband för att kunna göra just detta.

”Det låga priset och den barnvänliga utformningen kommer att göra det lättare att använda dessa UV-sensorer och öka medvetenheten om säkerhet i solen” säger en av forskarna bakom uppfinningen, professor Vipul Bansal, i ett uttalande.

Läs mer: Hudspecialisten slår hål på åtta myter om solning

Forskargruppen har tagit fram ett polyoxometalat-baserat osynligt bläck som får färg när det utsätts för UV-strålning. Det kan skrivas ut på alla sorters papperslika ytor och kan därmed bli ett billigt sätt att hålla koll på om du har fått för lite eller för mycket solljus. I deras studie visar smileys om du håller dig på en säker eller farlig nivå.

Passar sex olika hudtoner

Armbandet i studien har fyra olika smileys. Till en början syns ingen smiley alls, men ju mer UV-strålning du utsätts för desto fler smileys blir synliga, först den gladaste varianten och till sist den grinigaste.

Den som har väldigt ljus hy tål mindre UV-strålning än den som har mörkbrun hy, medan det tar längre tid för personer med mörkare hy att absorbera D-vitamin än för de med ljusare hudtoner. Därför har armbandet utvecklats för att passa sex olika hudtoner.

Bläcket har i försök hållit för åtminstone åtta veckors användning.

Studien Skin color-specific and spectrally-selective naked-eye dosimetry of UVA, B and C radiations har publicerats i Nature Communications.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer