Bestigen kossa strålar

2002-03-06 13:00  
Slangar, rör och diadem som är självlysande i mörker har nog de flesta av oss sett folk bära vid större publika kvällsevenemang. Självlysande stavar säljs också som nödljus. Nu är det kossornas tur att bli lysande. En liten dosa innehållande två vätskor, som när de blandas reagerar och skickar ut väl synliga fotoner, limmas fast längst bak på kossans rygg. Den ena av vätskorna ligger innesluten i en liten glasampull inuti den andra vätskan. När kossan blir brunstig blir hennes kolleger intresserade och gör bestigningar. Glasampullen krossas då, vätskorna blandas och vad som hänt syns på långt håll i upp till 18 timmar. Bonden ser att det är dags, och kan omgående inseminera kossan. För att nu de andra kossorna inte skall slicka loss den lysande tingesten är den belagd med ett kraftigt bitterämne.
 


Gammal nötknäppare

Världens hittills äldsta nötknäppare har hittats, meddelas från Israel. Nötknäpparna är hela 78 000 år gamla, och består av stenar som använts av förhistoriska människor för att öppna pistagenötter, vattenkastanjer och mandlar. Vissa av stenarna väger hela 30 kilo, vilket tyder på att folk i Mellanöstern redan på den tiden hade mycket svåra nötter att knäcka.

Göran Lundström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt