Att putsa silver utan att anstränga sig

2005-01-25 23:00  
ny löpsedel
Foto Kaianders Sempler
? En produkt som påstås rengöra silverföremål marknadsförs i landets reklamtevekanaler. Den består av en metallplatta av okänt material med små stjärnformade hål i. Plattan ska läggas i ett kar med vanligt saltvatten, varefter silverföremålen ställs på plattan, under vattnet. Silvret ska sedan bli allt renare ju längre tid det får stå.

Fungerar detta, och i så fall hur?

Viktor Svensson

! Jodå, men enklare och billigare är att göra så här:

1) Lägg aluminiumfolie i botten av diskhon (eller ett annat stort rostfritt kärl, alternativt plastbalja).

2) Strö ut 1/2 dl hushållssoda över folien och placera sedan ut silvret.

3) Koka upp 1 liter vatten (eller så mycket som krävs för att täcka silvret) och häll i diskhon. Använd plasthandskar.

4) Låt lösningen verka, och skölj sedan noga. Simsalabim!

Christina Rudling,
Stockholm

! Javisst fungerar det. Men inte behöver man köpa någon särskild platta. Det räcker att lägga grejorna på en bit aluminiumfolie och hälla över koksaltlösning, svag ättika eller annan joniserad lösning. Att sälja särskild utrustning för det här låter som rena bondfångeriet.

Vad som händer är att silvret och aluminiumet bildar ett kortslutet galvaniskt element med lösningen som elektrolyt. Vid den ädlaste metallen, silvret, bildas vätgas som angriper silversulfiden (det mörka på silvret är inte oxid utan sulfid). Då bildas svavelväte som går upp i luften. En känslig näsa uppfattar lukten tydligt.

Silvret stannar kvar där det skall vara, det putsas alltså inte bort som med andra putsmedel. En del aluminium löses upp, folien brukar se rätt ful ut efter ett tag.

Det här tar sin tid. Jag brukar låta det hela ligga över natten. Silvret ska vara väldiskat så inget fett hindrar processen, men efteråt behöver det bara sköljas av och torkas.

Per Öfverbeck,
Stockholm

Nästa fråga handlar om halofenomen och flygplan:

?
Jag har tidigare läst om regnbågar och halofenomen i teknikfrågan. Men vad det är för fenomen som ger upphov till den haloliknande ring som uppstår kring skuggan från ett flygplan? Man ser det ofta när man flyger över moln på dagen och planets skugga projiceras på molnens ovansida.

Björn Virving

Svar och nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer