Astronautbajs blir raketbränsle

2014-12-05 13:01  
Pratap Pullammanappallil vid rötprocessen för metanframställning. Foto: Amy Stuart, UF

Astonauternas avföring innehåller tillräckligt med bränsle för att driva en raket tillbaka till jorden efter en månfärd.

Varför släpa med sig bränslet för tillbakaresan vid en månexpedition när man kan använda energiinnehållet i astronauternas avföring?

Nasa gav University of Florida (UF) i uppdrag att undersöka hur man utvinner energi ur mänsklig avföring för att använda som raketbränsle i samband med projekteringen av en eventuell månbas någon gång 2019 - 2024.

Tanken var att hitta ett sätt att minska vikten på farkosten, och en idé var att hitta andra metoder än att släpa med sig bränslet för tillbakafärden. Dessutom skulle man slippa problemet med att ta med sig avfallet i kontainrar, för att senare låta det brinna upp vid återinträdet i jordatmosfären.

Universitetslektor Pratap Pullammanappallil vid UF tog sig an uppgiften tillsammans med studenten Abhishek Dhoble. De fick en laddning kemiskt producerad avföring som även innehöll matavfall, kläder och förpackningsmaterial.

Forskarna fann att processen kunde producera 290 liter metan per dag från en besättning, framställt under en vecka.

De utvecklade en anaerob rötprocess, som dödar smittämnen från det mänskliga avfallet, och producerar biogas, en blandning av metan och koldioxid.

Rötprocessen producerade även hundratals liter odrickbart vatten. Genom elektrolys kan vattnet ge väte och syre, syre som astronauterna kan andas i månbasen. Den utandade koldioxiden och vätet kan omvandlas till metan och vatten i processen, enligt Pullammanappallil.

Forskarna påpekar att rötprocessen även kan användas för energiframställning på jorden.

Studien har publicerats i tidskriften Advances in Space Research.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer