Armband ersätter luftkonditionering

2013-10-31 12:40  
Armbandet som reglerar den upplevda kroppstemperaturen är i ett tidigt utvecklingsskede och ska göras mindre och snyggare. Foto: Franklin Hobbs/MIT

Ett armband som sänder ut korta pulser av värme eller kyla lurar kroppen att känna sig varm eller kall.

Att en människa fryser eller känner sig varm styrs av både mentala processer och verklig temperatur. Om man fryser och går in i ett varmt rum kommer upplevelsen av välbehag ganska direkt. Trots att det bara är en liten del av det yttre hudlagret som värmts upp och inte hela kroppen.

Det har varit utgångspunkten för studenter vid det amerikanska universitetet MIT. De har konstruerat ett armband som kan skicka ut korta pulser av värme eller kyla till handleden. Det räcker med temperaturvariationer på mindre än en halv grad Celsius per sekund för att "lura" kroppen att känna sig varmare eller kallare, enligt ett pressmeddelande från MIT.

Den cykel som verkar mest lovande är att sända pulserna under fem sekunder och sedan vänta tio sekunder till nästa sekvens.

Studenterna har byggt en prototyp av sitt armband som de kallar för Wristify. Komponenterna är hyllvara och kostade tillsammans omkring motsvarande 300 kronor.

Nu ska prototypen förfinas och göras väsentligt mindre, snyggare och mer bekväm att bära.

Ett syfte med Wristify är att minska behovet av luftkonditionering som i USA står för 16,5 procent av energikonsumtionen, skriver MIT. Enligt beräkningar kan energiåtgången för en byggnad minskas med 100 kWh per år vid en justering av temperaturen med bara en grad Celsius.

Wristify vann nyligen första pris i MIT:s årliga tävling Madmec som belönar materialvetenskapliga projekt och uppfinningar. Prissumman på motsvarande 65 000 kronor ska studenterna använda för att vidareutveckla sitt klimatarmband.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer