75-årig man satt inlåst 14 timmar i sin Cadillac

2018-09-17 19:18  
Foto: Dee Musil

Peter Pyros har överlevt cancer och en stroke, samt nio operationer. Men förra månaden fick amerikanen en nära-döden-upplevelse då det nyckellösa systemet låste in honom i bilen.

En vacker morgon hade 75-åringen från Ohio bestämt sig för att ta sig en tur runt Cleveland med sin Cadillac XLR. Då inträffade skräckscenariot. Utan mobil och utan att någon visste var han var stängde Peter Pyros igen bildörren och tryckte på startknappen. Trots att bilen hade ett nyinstallerat batteri så vägrade den att starta. Samtidigt låste sig bildörren och gick inte att öppna med det nyckellösa systemet. Efter en halvtimme, i takt med att värmen stag, började Pyros bli orolig.

– Det var den mest skrämmande upplevelse du kan tänka dig. Vid en tidpunkt började jag acceptera att det var så här jag skulle dö, sa Peter Pyros till the Washington Post.

Mannen hade blivit inlåst och försökte med alla medel ta sig ur bilen. Han sparkade och slog på glasrutan och pressade sin mun mot dörren för att skrika efter hjälp. Men ingen hörde hans tillrop och det fanns heller inga föremål som kunde hjälpa honom slå sönder en ruta. Vid ett flertal tillfällen svimmade den 75-årige mannen och vaknade upp utan att veta vart han befann sig.

Skrev en lapp

Efter ett tag gav Peter upp och tog fram penna och papper för att skriva ”Det här är en hemsk död, jag kan inte komma ut ur bilen”, för att meddela till eftervärlden att hans död inte var ett självmord.

Lyckligtvis tog historien en positiv vändning när hans granne hörde ljud komma från Pyros bil. Efter ett obesvarat sms hoppade grannen över staketet och såg att garagedörren var öppen. När grannen såg vad som höll på att hända ringde han brandkåren. När de kom fram öppnade de upp huven så att de kunde sätta igång motorn för att kunna öppna bildörren. Mannen hade klarat sig oskadd, trots att han hade varit inlåst i över 14 timmar. Se Peter Pyros berätta om upplevelsen nedan.

Efter händelsen gav General Motors ut ett pressmeddelande som löd: ”Alla tillverkare har tillvägagångssätt för att manuellt låsa upp dörrarna om fordonet eller nyckeldosan har förlorat strömmen. Eftersom de här metoderna varierar beroende på tillverkare och modell, bör förare granska delen om dörrlåsen i bilens manual granska dörrlåset i bilmanualen så att de vet vad de ska göra. När det gäller Cadillac XLR finns det ett handtag för dörröppning på golvet bredvid varje säte.”

Enligt den 75 åriga mannen hade han ingen aning om handtaget och även om han skulle veta om det hade det varit omöjligt att läsa manualen med all ånga som fanns i bilen.

Johan Forsberg

Mer om: Cadillac

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer