3d-skrivare för mångrus

2012-11-30 10:07  

Mineraler på månen kan användas för 3d-utskrifter. Då kan astronauter själva tillverka sin utrustning.

Astronauter som i framtiden landar på månen, Mars eller någon annan planet ska själva kunna tillverka exempelvis verktyg och reservdelar med en 3d-skrivare.

Det kan till och med bli möjligt att fjärrstyra en 3d-skrivare från jorden under obemannade expeditioner till någon planet.

Men då måste råvaran för 3d-utskriften finnas på plats då man vill slippa de extrema kostnaderna för materialtransporter i rymden.

Därför tog Nasa kontakt med forskare vid Scool of Mechanical and Material Engineering vid Washington State University som är experter på 3d-skrivare. De har bland annat lyckats framställa benliknande material för ortopediska implantat, skriver Science Daily.

Nu har forskarna visat att det är fullt möjligt att använda mångrus för 3d-utskrifter. De fick fem kilo av ett material som har framställts för att efterlikna den regolit som täcker månytan då riktigt mångrus som hämtats hem till jorden är en mycket eftertraktad och dyr bristvara.

När forskarna startade sin undersökning var de frågande inför hur månmaterialet som består av bland annat kisel, aluminium, järn och magnesium skulle smälta, men de fann att materialet uppförde sig ungefär som  kiseldioxid. Och i sin 3d-skrivare där en laser stod för upphettningen kunde de tillverka några enkla föremål som de skickade till Nasa.

- Resultatet är inte strålande, men användbart, säger professor Amit Bandyopadhyay, som ingår i forskargruppen, till Science Daily.

Om inte mångruset är perfekt för 3d-utskrifter kanske det kan blandas med mindre mängder av material som tas med från jorden. Exempelvis för att kunna tillverka mer hållfasta produkter.

Forskarnas rapport "First demonstration on direct laser fabrication of lunar regolith parts" har publicerats i "Rapid Prototyping Journal" och finns till salu via deras webbplats.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer