210.000 kronor för att segla över Everest

2008-10-07 10:33  
Bild från Everest-hoppet.

För första gången har fallskärmshoppare seglat över toppen på Mount Everest. Nästa år ska bedriften göras om. Den som snabbt anmäler sig och betalar 210 000 kronor får hoppa med.

Sedan 29 maj 1953 har nästan fyra tusen personer klättrat upp till toppen av Mount Everest. Men det dröjde till 4 oktober 2008 innan den första människan närmade sig världens högsta bergstopp ovanifrån.

Då gjordes de första fallskärmshoppen från ett flygplan som seglade över berget.

De som skrevs in i historieböckerna var tre fallskärmshoppare från Storbritannien, Nya Zeeland och Kanada.

Ungefär 100 meter ovan toppen på det 8 848 meter höga berget lämnade hopparna flygplanet.

– Det var fantastiskt. Vi föll fritt i en minut och när vi var ovan molnen kunde vi se Everest och de andra höga bergen dyka upp, säger britten Holly Budge till AFP.

Även landningen skrevs in i historieböckerna. När hopparna tog mark gjorde de det på världens högst belägna landningsplats för fallskärmshoppare på 3 900 meters höjd i den lilla nepalesiska byn Syangboche.

Fallskärmsäventyret organiserades av det brittiska företaget High and Wild som specialiserat sig på extrema äventyr för allmänheten.

Dagarna efter premiärhoppen fick ytterligare omkring 20 personer segla förbi Everest i sina fallskärmar. Några av dem som passagerare i tandemskärmar.

Nästa år planeras en ny fallskärmsexpedition. De som vill hoppa solo måste vara erfarna hoppare. Men av tandempassagerarna krävs ingen erfarenhet. Så vem som helst som är beredd att betala 210 000 kronor kan redan nu anmäla sig till "Everest Tandem Skydive" som ska genomföras i maj 2009.

Enligt expeditionsledaren Nigel Gifford från High and Wild tog det 15 års förberedelser innan premiärhoppet över Mount Evererst kunde genomföras, skriver AFP.

Jan Melin

Mer om: Mount Everest

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer