Opinion

”Upphandlingar ska driva fram innovationer”

DEBATT. Statliga myndigheter, kommuner och landsting gör varje år upphandlingar för mer än 600 miljarder kronor. Men de leder inte i tillräcklig utsträckning till nya och bättre varor och tjänster, skriver Åke Svensson, Teknikföretagen och Håkan Sörman, SKL.

Den nya regeringen har bråda dagar för att förankra sin budget i riksdagen. En av många avgörande frågor för regeringen är hur den lyckas skapa goda förutsättningar för tillväxt och fler jobb i Sverige. Ett viktigt steg är att staten tar en mer aktiv roll som pådrivande för nytänkande och innovation, när upphandlingar görs för att förse medborgarna med samhällsservice. Det är därför ett steg i rätt riktning att regeringen lyfter behovet av en nationell strategi för offentlig upphandling.

Det är viktigt att involvera nyckelaktörer såsom kommuner, landsting, myndigheter och näringslivet vid framtagande av strategin. Därför är det välkommet att civilminister Ardalan Shekarabi har pekat på behovet av ett samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) om strategins utformning.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här