”Tekniksprånget har bara börjat”

2013-03-12 07:00  

REPLIK. Vi satsar stort på Tekniksprånget och en våg av företag är på väg in med praktikplatser, försäkrar Björn O Nilsson, IVA.

Betty Malmberg, riksdagsledamot (M) uppmanade i Ny Teknik den 5 mars fler företag att gå med i Tekniksprånget. Vi på IVA, som driver projektet, håller med. Men samtidigt vill vi tydligt påpeka att Tekniksprånget startade först 1 januari 2013 och hur en våg av företag just nu är på väg in som värdar för praktikanterna.

Redan nu kan vi hälsa bland andra JM, Electrolux, Atlas Copco, LKAB, Handelsbanken och Rejlers välkomna i projektet utöver de nio företag som varit med sedan starten.

Suget från ungdomar att söka till Tekniksprånget är stort och det går många sökande på varje praktikplats.

Efter att ha smugit igång Tekniksprånget under 2012 startade arbetet med full kraft 2013 då de finansiella resurserna gjorts tillgängliga för att skala upp projektet. Sedan januari satsar IVA därför stort på att starta Tekniksprånget och få fram ännu fler praktikplatser hos företagen.

Redan nu är listan över företag som anslutit sig till Tekniksprånget lång – men självklart inte tillräcklig. Vi behöver få in ännu fler företag som vill ta emot ambitiösa och drivna ungdomar och bygga långsiktiga relationer med dem.

Konkurrensen om morgondagens talanger börjar ju redan innan högskolestudierna. Och för flera av dem som gått igenom programmet har praktikplatsen landat i sommarjobb som kanske landar i examensjobb som landar i – ja, vem vet?

Som ett exempel: i senaste numret av Veckans affärer utnämndes Petra Einarsson, vd Sandvik Materials Technologies, till det svenska näringslivets mäktigaste kvinna. Intressant nog började hon en gång som sommarjobbare på Sandvik.

Genom Tekniksprånget hoppas vi generera fler sådana förebilder.

Tekniksprånget startades efter ett initiativ från Industrivärden och Nordstjernan. Genom projektet får avgångselever från Natur- och Teknikprogrammen på gymnasiet möjlighet att ansöka om fyra månaders betald praktik på ett svenskt teknikintensivt företag.

Målet med Tekniksprånget är att fler ska välja att utbilda sig till ingenjörer. Genom tidig kontakt med verkligheten på ett teknikintensivt företag kan fler lockas att välja en utbildning till civilingenjör.

Målet är att Tekniksprånget ska erbjuda 2 500 praktikplatser år 2015. För att vi ska nå det målet behöver vi hjälpas åt. För visst har vi fler spännande företag som vill vara med och säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning?

Björn O. Nilsson

Verkställande direktör Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt