Teknikerna och bomben

2012-05-29 23:00  
Mats Engström Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Bakom låsta dörrar på Chalmers finns några gamla handskboxar med glasväggar. De är kvar från det svenska kärnvapenprogrammet. För ett halvsekel sedan ingick de i tillverkningen av plutonium. Nu används utrustningen för att utveckla framtidens kärnbränslen.

Den hemliga forskningen om en svensk atombomb pågick i ungefär 25 år. År 1972 skedde de sista experimenten med vapenplutonium.

Ny Teknik avslöjade det svenska atombombsprogrammet år 1985. Det väckte stor uppmärksamhet. Visserligen hade den politiska debatten varit het under decennier, fram till beslutet att avstå från kärnvapen. Men att programmet varit så omfattande och långvarigt var en nyhet.

Sverige blev inte en kärnvapenmakt, fast vi hade kunnat. I stället blev vi ett av de länder som drev nedrustningsfrågorna hårdast. Det har bland annat skett genom det så kallade åttanationers-initiativet, där länder från olika delar av världen deltar.

Det tekniska kunnandet har gjort det möjligt för Sverige att spela denna aktiva roll. Svenskar har haft ledande roller i atomenergiorganet IAEA. Statens kärnkraftsinspektion gjorde stora insatser mot smuggling av massförstörelsevapen från det forna Sovjetunionen.

Nu står Irans atomprogram i fokus. Samtalen i Bagdad i förra veckan ledde inte till något resultat. Krigsretoriken i Israel har tonats ned, men bildandet av en nationell samlingsregering kan vara ett oroande tecken. Hur länge väntar Israel på ett resultat av förhandlingarna innan landet går till angrepp?

När det gäller Iran har Carl Bildt agerat klokt bland EU:s utrikesministrar. Det finns fortfarande tid för samtal, har varit ett av hans budskap. Länder som Turkiet kan spela en viktig roll som medlare. Men räcker det?

En militär konflikt kring Persiska viken skulle få stora återverkningar, även på Sverige. Det gäller särskilt om ett EU-land som Storbritannien i någon form stödjer en attack på Iran.

EU-länderna har lovat att solidariskt ställa upp för varandra vid konflikter. De omedelbara riskerna för Sverige är kanske små, men vi kan både påverkas av ekonomisk oro och på sikt dras in i en upptrappad konflikt i Mellanöstern.

Teknisk kunskap kan användas för många syften. Sverige gjorde sitt vägval en gång i tiden när det gäller kärnvapen. Det finns utmärkta förslag om nedrustningsarbetet från en kommission som Hans Blix ledde.

Nu gäller det att ligga på ytterligare för en konstruktiv lösning i samtalen med Iran. Kriget går fortfarande att stoppa.

Mats Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt