Staten borde satsa mer på skogen

2009-11-17 23:00  
Foto: Pawel Flato

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Det behövs en brygga mellan den fria forskningen, som ger upplysning, berömmelse och nobelpris, och den tillämpade forskningen, som ger resultat, innovationer och tillväxt, skriver Marie S Arwidson, vd Skogsindustrierna.

Sverige är en tekniskt framstående nation. Vi har internationellt kända och stora varumärken som ligger i framkant.

När politiker nu tar sig an klimatfrågan, är teknikexport och ny miljöteknik ständigt återkommande teman från alla politiska läger.

Vad många inte inser är att vår export till stor del i dag baserar sig på det förnybara och på en inhemsk naturlig råvara.

Skogsindustrin i Sverige är landets största nettoexportör, och mer än 80 procent av det som tillverkas går på export. Mer än 10 procent av Sveriges export är skogsindustri, större än såväl personbilar som mobiltelefoner.

Sverige är en global stormakt inom skogsnäringen inte bara avseende industrins storlek och vår export, utan också i forskningshänseende. Inom områden med bäring på framtiden, som klimat och förnybara produkter, är vi ledande.

Vi är än i dag världsledande vid exporten av sedan länge etablerade produkter som virke och papper, vilket beror på att vi lyckats hålla oss steget före.

Avancerad processindustri är grunden för vår export av papper. Dagens sågverk använder modern datateknik för måttbeställda produkter.

I många fall är våra produkter starkt nischade mot krävande köpare. På en global marknad, där konkurrensen är stenhård, har Sverige hävdat sig genom att ligga i framkant, genom kunnande och innovation.

Under det kommande århundradet kommer skogsindustrins betydelse med all sannolikhet att öka, där både miljömedvetenhet, allmän efterfrågan och helt nya produktområden kommer att bidra.

Forskning och utveckling pågår inom helt nya tillämpningsområden för skogen: bränslen, kemikalier och nya material.

Detta har lyckats bland annat genom en aktiv behovsmotiverad forskning från industrins sida, tillsammans med riktade satsningar från staten. Det är vad som hållit oss i framkant.

I?dag satsar skogsindustrin närmare 1,5 miljarder årligen, varav ca 400 miljoner går till universitet och högskolor, vilket är en andel högre än för många andra branscher. Utvecklingen har skapat ett unikt forskningsnätverk i Sverige.

Att regeringen satsar mer på forskning är tacksamt och berömvärt. Med sina strategiska satsningar har man pekat ut riktningen, men inte vägen.

Vad som saknas är en "brygga" från forskning till innovationer för just de områden där vi i Sverige är framstående (med undantag för fordonsbranschen, där man har valt att lägga ett riktat forskningsprogram).

Vad Sveriges ledande industrinäringar vill ha är ett fortsatt och

fördjupat samarbete och tydliga samverkansformer med staten för industristrategiska forsknings- och innovationsprogram.

Den fria forskningen kan ge oss upplysning, berömmelse och nobelpris. Den tillämpade forskningen ger oss resultat, innovationer och tillväxt.

Det ena utesluter inte det andra, men för en liten exportberoende nation som tävlar på en tuff global marknad behöver vi den tillämpade forskningen för att kunna hävda oss.

Marie S Arwidson

vd, Skogsindustrierna

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt