Snacka går ju - uppfinna är svårare

2011-10-17 07:46  
Raoul Stubbe Affärscoach för Stockholm Innovation & Growth, Bertil Hök, VD Hök Instrument och Lasse Tenerz Innovatör i medicinteknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Alla pratar – för att inte säga tjatar - om innovationer. Finns något mer att tillägga? Ja, faktiskt.

Vi börjar med finansieringsfrågan. Inom det så kallade ”innovationssystemet” tycks alla vara inställda på en och samma modell: Ett stafettlopp med finansiering för en kort sprint-etapp i taget. Finansieringen för nästa etapp hamnar i fokus i stället för kunder och användare. Konsekvensen blir att bolagen stannar kvar i ett juvenilt powerpoint-tillstånd. Vad är poängen med att vara först i Mångsbodarna om man varken orkar eller hittar till Mora?

Sedan har vi schablonbilden över hur innovationer uppkommer: Först en dos vetenskap kryddad med några patent, sedan är det bara att åka ut och sälja. Hur svårt kan det vara? Nja, tillräckligt svårt för att 99 procent av alla innovationsidéer hamnar i papperskorgen och somliga innovatörer hos kronofogden. Alldeles för många börjar från noll och måste återuppfinna hjulet. Inte konstigt att det rullar långsamt.

En tredje ”sanning” har lanserats av Harvard-professorn och f d presidentrådgivaren Clayton Christensen i boken ”The Innovator’s Solution”.  Ett ”lackmusprov” avgör med osviklig precision och förutsägbarhet om en idé kan bli en innovation som tar alla på sängen.  Så enkelt kan det tydligen se ut från ett upphöjt akademiskt perspektiv!

”Sanningar” bör tas med en stor nypa salt - förstås. Men finns inget att lära av innovatörernas egna berättelser om framgångar och misstag? Vårt bidrag skulle kunna sammanfattas så här:

Framgångsrika innovatörer tycks följa ett visst gemensamt handlingsmönster.  Med stor envishet och uthållighet fokuserar de på att få fram och försvara erbjudanden som är attraktiva, unika och svårslagna, till kunder och användare. Därefter drar de igång en framgångsvåg som efter en tid blir självförstärkande.

Att beskriva ett handlingsmönster på några rader är inte så lätt, och betydligt svårare är att leva efter det. Att få fram innovationer är ingen exakt vetenskap men en mycket svår konst. Tänk om innovatörer kunde lära av varandra och förmedla något av sin kunskap till ”innovationssystemet”, inklusive opinionsbildare och makthavare!

Lasse Tenerz, Innovatör i medicinteknik

Raoul Stubbe, Affärscoach för Stockholm Innovation & Growth

Bertil Hök, VD Hök Instrument

Mer om: Debatt Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt