”Sluta klaga – äg din egen el!”

2011-10-25 06:30  
Genom att bli egna elproducenter utmanar vi de tre stora elbolag som i dag sitter på över 80 procent av elproduktionen. Dessutom halverar vi vårt eget elpris och gör en miljöinsats som slår det mesta, skriver tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren tillsammans med Linda Magnusson. Foto: Scanpix

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

DEBATT. Halvera dina elkostnader, gör en miljöinsats och utmana de tre stora elproducenterna genom att bli andelsägare i förnybar energi. Det skriver Pär Holmgren och Linda Magnusson.

Sverige delas in i nya elområden, men missnöjet med höga elpriser bottnar precis som Taxén skriver i sitt debattinlägg i en misslyckad avreglering. Däremot har han fel i att elmarknaden är olämplig att avreglera. Tvärtom handlar det om att gå ett steg längre och sprida ägandet inom elproduktionen.

Den som för tio år sedan, som jag (Pär Holmgren), köpte andelar i vindkraft betalade då totalt 24 000 kronor för fem andelar som sedan dess har gett 5 000 kWh per år. De senaste tio åren har vår familj betalt cirka 30 000 kronor för vår hushållsel. Om vi valt att stanna kvar hos någon av de större producenterna hade förmodligen räkningen snarare hamnat på cirka 50 000 kronor. Vårt elpris har alltså nästan halverats och kostnaderna för andelarna är snart intjänade. Dessutom är andelarna en värdehandling som vi kan sälja om vi till exempel flyttar till ett mindre boende.

De senaste åren har elpriset ökat radikalt, men bara marginellt för andelsägare i vindkraftverk. En andel som ger 1 000 kWh per år kostar i dag 6 700 kronor i engångsinsats och ger ett lågt och stabilt elpris, för närvarande omkring 20 öre/kWh (67,25 öre/kWh inklusive skatter och avgifter). Det kan jämföras med genomsnittet för 2010 på 55 öre (115 öre/kWh inklusive skatter och avgifter). Skälet till det låga priset för andelsägd el är att man som andelsägare får sin el utan dyra mellanhänder. Priset påverkas varken av Nordpool eller nya elområden.

Tack vare utbyggnaden av förnybar energi kan vanliga människor, bostadsrättsföreningar, företag som till exempel Ikea och kommuner, som inte är traditionella elproducenter, äga sin egen el. Genom att bli egna elproducenter utmanar vi de tre stora elbolag som i dag sitter på över 80 procent av elproduktionen. Dessutom halverar vi vårt eget elpris och gör en miljöinsats som slår det mesta.

Det är hög tid att sluta klaga, ta saken i egna händer och genom aktiv handling visa vilken väg vi ska gå.

Pär Holmgren, föreläsare, författare och debattör, tidigare meteorolog på SVT

Linda Magnusson, vd O2:s vindkraftskooperativ

Mer om: Debatt Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt