Opinion

”Släng ut gamla metoder men behåll personalen”

Den ökade datorkraften i kombination med simuleringsverktyg gör det möjligt att prova ut massor av olika små förändringar i motorn, utan att behöva bygga prototyper, enligt debattören.
Peter Slättman, Ansys Sverige Foto: Ansys

DEBATT. Med simuleringar och virtuella modeller kan utvecklarna prova mer vågade lösningar. Men höga chefer klamrar sig kvar i gammaldags produktutveckling vilket hotar innovationskraften i företagen, enligt Peter Slättman, Ansys.

Stora delar av industrin har fokus på att skära kostnader. Företagsledningarna pressar neråt i organisationen, vilket bland annat drabbar budget för forskning och utveckling. Samtidigt vill ledningarna se nya och innovativa produkter. Denna ekvation blir så klart svår att lösa men oftast finns potential att förbättra metoderna för utveckling.

Bilmotorer är ett tydligt exempel på vilken skillnad moderna utvecklingsverktyg kan göra. Bränsleförbrukningen för en genomsnittlig bil har minskat mycket kraftigt det senaste decenniet. Detta beror på att den ökade datorkraften i kombination med simuleringsverktyg gör det möjligt att prova ut massor av olika små förändringar i motorn, utan att behöva bygga prototyper. Som ett exempel vet vi att en av de största biltillverkarna tog fram ungefär 1 000 olika virtuella motorer i datorn och jämförde dem. Detta innebär lägre kostnader och har accelererat utvecklingen av deras motorer.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här