Opinion

”Så kan Sverige ta ledning i tillförlitlig användning av ai”

Christer Forsberg Philip, vd AI Sustainability Center. Foto: AI Sustainability Center
Anna Felländer, grundare av AI Sustainability Center. Foto: AI Sustainability Center
Ingrid Stenmark, senior rådgivare AI Sustainability Center, tidigare chef för etik, regelefterlevnad och riskhantering på Telia Company. Foto: AI Sustainability Center
Stefan Larsson, docent i teknik och social förändring vid Lunds universitet. Foto: Sara Arnald

DEBATT. Användningen av ai i olika former kommer få allt större betydelse i våra liv och ekonomier framåt. Men människor måste kunna lita på systemen, skriver fyra ai-experter.

Artificiell intelligens (ai) är i dag en självklar del av vårt digitala liv i form av sökmotorer, digitala assistenter, köprekommendationer och många andra tillämpningar. Utvecklingen av ai accelererar och kommer få allt större betydelse, såväl ekonomiskt som socialt. 

Samtidigt finns det legala och etiska frågeställningar som behöver adresseras. EU-kommissionens förslag till ai-förordning som presenterades i den 21 april är ett första förslag till rättslig reglering av användningen av ai. Svenska företag och myndigheter borde välkomna EU:s initiativ, ta täten och leda utvecklingen av tillförlitlig ai så att medborgare och kunder kan känna tillit till hur ai används och påverkar deras liv.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här