Opinion

”Problemet är att hälften hoppar av utbildningen”

REPLIK. Otillräckliga förkunskaper i framför allt matematik är huvudorsaken till att hälften väljer att lämna utbildningen. Istället för nya högskoleplatser behövs insatser i grund- och gymnasieskolan, framför allt i matematik, skriver Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer.

Det går inte att ta miste på Jonas Jonssons engagemang för sin bransch och betydelsen av de ingenjörer som arbetar i den. Det är ett engagemang vi delar, som fackförbund och intresseorganisation för Sveriges ingenjörer. Däremot menar vi att bilden Jonssons debattartikel är väl mörk. Det har i själva verket hänt en hel del de senaste åren som förtjänar att lyftas fram.

Visst, man möter ibland de uppfattningar som Jonsson beskriver. Men det sker inte oftare än att det var 17 000 förstahandssökande till civil- och högskoleingenjörsutbildningen hösten 2018. Nära en fjärdedel av de antagna till högskolans program läser en teknik- eller datautbildning. Sedan mitten av nittiotalet har antalet personer med teknisk högskoleexamen trefaldigats.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här