Opinion

”Populism hotar säkerheten i cyberrymden”

Cecilia Malmströms populistiska strävanden hotar ta kål på europeiska säkerhetsfunktioner som faktiskt fungerar, varnar Piratpartiets EU-parlamentariker Amelia Andersdotter (till vänster). Foto: AP Photo/Amel Emric/Scanpix

DEBATT. Tekniska problem ska lösas med teknik, inte med polisiära insatser. Cecilia Malmströms populistiska strävanden hotar ta kål på europeiska säkerhetsfunktioner som faktiskt fungerar, varnar Piratpartiets EU-parlamentariker Amelia Andersdotter.

Den europeiska myndigheten för nätverkssäkerhet, Enisa, ligger i dagsläget på grekiska ön Kreta och har verkat där sedan 2004. Myndigheten, vars mandat löper till 2014, har som syfte att stärka beredskap och kunskap inför hot mot stabilitet i europeiska informationsnätverken. Om mandatet inte förlängs innan dess kommer myndigheten läggas ned.

Enisa bemannas av erfarna säkerhetsexperter. Deras verksamhet uppskattas av säkerhetsexperter i EU-länder som inte själva har en lång kultur av sådana offentliga myndigheter. De arbetar inte polisiärt, utan grundar sig i en föreställning om att tekniska problem ska lösas tekniskt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här