Nominera till 33-listan du också

2014-11-12 07:32  
Susanna Baltscheffsky, chefredaktör för Ny Teknik.

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LEDARE. Vilka är Sveriges mest lovande, unga teknikbolag? Det vill vi veta, och vi vill ha din hjälp att hitta företagen som ska med på 2015 års 33-lista.

Förväntansfull, nyfiken och lite spänd. Så känns stämningen här på redaktionen när vi nu drar i gång arbetet med nästa års lista.

För åttonde året i rad ska vi på Ny Teknik och Affärsvärlden utse de 33 unga teknikbolag som har störst potential att växa och bli morgondagens succéföretag. Från och med i dag går det att nominera kandidater till listan. Hur du gör kan du läsa här.

Det finns stora förhoppningar på det svenska teknikundret. Jag behöver inte rabbla namnen på de företag som har slagit igenom stort och sedan – i många fall – sålts för skyhöga summor. Men en alltmer aktuell fråga är om de nya bolagen kommer att kunna skapa nya jobb som ersätter de som försvinner i de traditionella industri- och teknikföretagen. Ny Tekniks genomgång nyligen visade att de 25 mest hyllade unga bolagen hittills bara har genererat 3 700 jobb i Sverige.

Regeringen gör särskilda satsningar på små och medelstora företag och på utbildning för att höja kompetensen. Trots det håller närings- och innovationsminister Mikael Damberg med om att de nya teknikbolagen inte fungerar som jobbmotor för Sverige.

Och Stefan Löfvens innovationsråd – som kanske tillsätts före jul – är ytterligare ett exempel på att regeringen vurmar för nya, kreativa företag. Men är innovationspolitiken också en jobbpolitik?

För innovatörer och entreprenörer är det inte antalet jobb de kommer att skapa som är drivkraften. Och ska inte vara det heller. Deras fokus ligger på idén, lösningen. Vilka behöver den? Hur kan den bli möjlig att genomföra?

Nu hoppas vi på att hitta företagen som kommer att bli morgondagens stora överraskningar. Därav vår förväntan. Nyfikenheten vi känner handlar om innovationerna – vilka nya lösningar kommer vi att få se? Och spänningen, då? Den beror på listan, förstås. Det gäller för oss att välja rätt 33 bolag till finalen i Stockholm den 14 april 2015.

Tveka inte att nominera det bolag du tycker ska vara med!

Datum för 33-listans turné

Linköping: 3 februari

Umeå: 4 februari

Lund: 3 mars

Göteborg: 4 mars

Stockholm (final): 14 april

Susanna Baltscheffsky

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt