Opinion

”Kina kör ifrån Sverige som it-land”

Just hemkommen till Sverige efter 15 år som chef på it-bolag i Kina frågar jag mig vad det är som händer, skriver debattören. Foto: Eugene Hoshiko / Scanpix

DEBATT. Vi håller på att förlora vår ställning som "hotspot" och förvandlas till ett tekniskt u-land. Satsa på entreprenörerna och öka antalet platser på högskola och universitet annars riskerar vi sitta med låglönejobben kvar i Sverige, varnar David Almström, skandinavienchef, Symbio.

Nyföretagandet minskade i augusti 2012, enligt Bolagsverket. Antalet nystartade aktiebolag gick tillbaka med 130 stycken, jämfört med samma månad 2011. It-bolag som kanske varit mest riskbenägna, är den grupp där minskningen märks mest. Enligt konsultmäklaren Assistera startade 292 färre it-bolag under tredje kvartalet 2011, jämfört med året innan.

Just hemkommen till Sverige efter 15 år som chef på it-bolag i Kina frågar jag mig vad det är som händer. Stockholm har tidigare ansetts vara en hotspot för nya företag – är Sverige på väg att tappa denna ställning?

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här