Kalla kårar från Silicon Valley

2008-11-04 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Det är en riktig rysare. Förstasidan visar en gravsten med texten "R.I.P. Good Times". Men den här gången är skräckhistorien inte skriven av mästaren Stephen King. Författare till denna "finansthriller", som till stor del utspelas i Silicon Valley, är Sequio Capital, en av USAs största och viktigaste investerare i nystartade teknikbolag.

Firman har funnits sedan 1972 och har ett imponerande track-record när det gäller att investera i bolag: Cisco, Oracle, Apple, Google, Youtube och Linkedin är bara några exempel på företagets förmåga att hitta nya intressanta teknikföretag.

Budskapet i den här 56-sidiga presentationen, som nyligen gjordes för cheferna i de bolag Sequioa Capital stoppat pengar i, är amerikanskt hårdkokt: skär snabbt i alla kostnader, satsa på att sälja, se till att kassaflödet blir positivt och använd era pengar som om varje dollar vore den sista.

”Get real or go home”, är slutbudskapet. De goda tiderna är över – för den här gången. Och ingen vet när det vänder. Men att det kommer att ta tid är alla överens om i Silicon Valley.

Bara en skruvad amerikansk mardröm? Tyvärr inte. Svenska investerare jag har talat med de senaste veckorna målar upp ungefär samma bild här hemma. Finanskrisen har i princip stoppat alla möjligheter att fylla på nya fonder för investerarna. Kranen till penningflödet är stängd.

Det som existerar av investeringsvilligt kapital finns i dag i gamla fonder. Och de pengarna kommer att behövas för att säkra framtiden för bolag som redan befinner sig i riskkapitalisternas portföljer.

Ingen vet hur utdragen krisen blir. Och nu försöker riskkapitalet att minimera risken. Till varje pris. Det här kommer att slå stenhårt mot nystartade teknikbolag. Den första investeringen är alltid den riskablaste. Oavsett bransch.

Ett test på om det finns några modiga riskkapitalister får vi nästa vecka i Kista. Då visar 23 nystartade svenska miljöteknikbolag, utvalda av Sting och Energimyndigheten, upp sig för svenska och utländska investerare.

Cleantech är fortfarande glödhett. Men vad hjälper det om investerarna är livrädda för att bränna sig? Och sina pengar.

***

”I Sverige finns det massor av idéer som letar efter pengar. I USA finns det massor av pengar som letar efter idéer.”

Så slagfärdigt formulerade den amerikanska ambassadören Michael Wood sitt arbete med att lista de vassaste svenska cleanteach-företagen. Det som brukar kallas ”Woods lista” eller ”One big thing”-projektet blev 50 företag.

I januari packar han och åker hem, oavsett vem som är president. Då förlorar USA en färgstark ambassadör och Sverige en ambassadör för svensk teknik.

Thank you, Mr Ambassador!

Lars Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt