Hjälp oss ge bort 300 000

2010-08-17 23:00  
Jan Huss, tf chefredaktör Ny Teknik Foto: Jörgen Appelgren

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Om du bara ska nominera någon till ett enda stort teknikpris i år, se till att det blir vårt. Och gör det nu. I höst delas Stora Teknikpriset ut för sjätte gången. Men redan nu kan du nominera kandidater till detta prestigefyllda pris, som har instiftats av Ny Teknik och x.

<p>Det är tillåtet att nominera dig själv, en kollega eller någon annan du känner till som står bakom ett tekniksteg eller tekniskt genombrott, som har fått stor betydelse för företagets lönsamhet.</p> <p>Alla förslag granskas av sakkunniga experter och går vidare till en kvalificerad, jury som utser vinnaren.</p> <p>Stora Teknikpriset är öppet för alla branscher och vem som helst kan nominera kandidater.</p> <p>Förra året var det två ingenjörer på Ericsson </p> <p>i Kista, Stefan Parkvall och Erik Dahlman, som fick ta emot Sveriges största teknikpris för utvecklingen av turbo 3g. Hspa-tekniken har blivit en internationell supersuccé och en världsstandard. Med hjälp av ny programvara höjdes hastigheten i näten upp till hundra gånger.</p> <p>Bakom Stora Teknikpriset står tidningen Ny Teknik och den statliga myndigheten Vinnova, som verkar för forskning och innovation. Priset är en check på 300 000 kronor och evig ära.</p> <p>Priset delades ut för första gången år 2005. Det gick till Lars Tegnelius, linjechef på Scania, för hans arbete med att utveckla en dieselmotor för tunga lastbilar som klarar nya stränga miljökrav.</p> <p>2006 gick priset till Lars Liljeryd och tre av hans kolleger på lilla innovationsföretaget Coding Technologies i Stockholm. Företaget utvecklade en teknik för att komprimera ljud som blivit en stor internationell framgång. Tekniken används bland annat i hundratals olika modeller av mobiltelefoner för att ladda ner musik och ta emot digitalradiosändningar. Amerikanska audioföretaget Dolby köpte året efter Coding Technologies för 1,6 miljarder kronor.</p> <p>År 2007 var det Torbjörn Sandström på Täbyföretaget </p> <p>Micronic som prisades för sina många innovationer bakom företagets världsunika laserritare.</p> <p>2008 var det några riktiga kraftkarlar på ABB i Ludvika som fick ta emot Stora Teknikpriset. De fick priset för sin teknik att höja spänningen och på så sätt minska förlusterna när högspänd likström, hvdc, överförs med effekter upp till 9 000 megawatt. Den första beställningen på den här utrustningen kom från Kina hösten 2007. I slutet av 2010 kopplas strömmen på.</p> <p>Nominera på storateknikpriset.se!</p>

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt