Opinion

”Hejda ingenjörsbristen med fler praktikplatser”

DEBATT. 50 000 ingenjörer kommer att saknas år 2030. Vi måste agera nu och öppna dörrarna för unga som vill prova på att vara ingenjör. Om vi bidrar med praktikplatser kan vi locka fler till ingenjörsyrket. Uppmaningen kommer från tunga företrädare för svensk industri.

Sveriges framtid är helt beroende av tillgång till rätt kompetens. Men ingenjörsbristen är redan påtaglig och år 2030 kommer Sverige att ha ett underskott på över 50 000 ingenjörer. Vårt omedelbara bidrag är Tekniksprånget, en konkret satsning för att locka fler unga att utbilda sig inom teknik. Till våren öppnar minst 60 arbetsgivare i hela landet dörren för de unga, och nu välkomnar vi ännu fler för att kunna möta det stora intresset från eleverna.

I både näringsliv och offentliga miljöer kommer många yrkesområden att drabbas hårt av kompetensbrist. Enligt SCB kommer Sverige att ha ackumulerat ett underskott på över 50 000 ingenjörer 2030, bland annat på grund av stora pensionsavgångar. Och enligt bedömningar i EU räknar man med att det kommer att fattas en halv miljon ingenjörer redan 2020.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här