”Elda inte granen hemma”

2017-01-13 07:04  
Foto: Pixabay

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

LÄSARBREV. Grönaste sättet att ta hand om din gamla julgran är att lämna den till kommunens insamling, inte myselda hemma. Det skriver företrädare för Avfall Sverige.

Mats Hannertz uppmanar i en artikel i Ny Teknik folk att bränna sin julgran hemma istället för att lämna den till kommunens insamling. Vad han glömmer att berätta är att en julgran som bränns i öppna spisen släpper ut 90 gånger mer stoft i atmosfären än om den bränts i en anläggning för avfallsförbränning. Forskning har visat att dessa små partiklar utgör en hälsorisk; de kan öka risken för hjärtinfarkt, bidra till lungsjukdomar och öka risken för astma.

Läs mer:

Läs mer: Grönaste sättet att ta hand om julgranen

Så om man verkligen vill göra en insats för miljön är det inte myseldning i egna spisen som gäller. Om det är värmen man vill åt är det sannolikt också bättre att låta en effektiv anläggning omvandla din gran till fjärrvärme. Då får du dessutom el på köpet!

Karin Jönsson, redaktör Avfall och Miljö, Avfall Sverige

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt