Opinion

”Detta är politikernas blinda fläck”

Madelene Sandström Foto: Anette Andersson

DEBATT. Svensk utbildnings- och näringspolitik har en blind fläck när det gäller de nya högskolornas drivande roll i att stärka svenska företags internationella konkurrenskraft och för att skapa tillväxt i Sverige, skriver Madelene Sandström, vd Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling.

Forskning och kompetensutveckling som sker i samproduktion mellan högskolor och företag är en stor och delvis outnyttjad möjlighet för att skapa tillväxt i Sverige. En nyligen avslutad utvärdering som KK-stiftelsen låtit genomföra talar sitt tydliga språk. Det är dags att högskolornas roll som tillväxtmotorer lyfts fram av utbildnings- och näringsdepartementen i nästa forsknings- och innovationsproposition.

Arbetet med den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen 2012 har nu dragit igång. Propositionen är viktig för Sverige. Forskningen har en avgörande roll för att Sverige ska fortsätta vara en stark kunskapsnation, stå sig i den globala konkurrensen och skapa tillväxt och välfärd.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här