Byggkrisen har en vinnare

2009-09-01 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Träffade grannen i trappan för några veckor sedan. En Ny Teknik-läsare som jobbar på ett stort konsultföretag i anläggningsbranschen här i Stockholm. Klart vi började snacka konjunktur. Han kände inte alls igen sig i de många nära döden-beskrivningarna av byggbranschen. Tvärtom.

- Inte en sådan här kris till. Det orkar vi inte med. Vi får inte tag på folk, sa han.

Klart man blir nyfiken. I veckans nummer av Ny Teknik och tidningen Byggvärlden kan du se att grannen har koll: anläggningssektorn skriker efter ingenjörer och teknikkonsulter. Det är byggboom. Trots lågkonjunktur.

Vi har ringt runt till stora konsultbolag inom anläggning: Grontmij, Sweco och WSP. De ger samma bild: de har ett skriande behov av personal. Det handlar om hundratals kvalificerade ingenjörer som måste anställas för att de här konsulterna ska klara sina uppdrag.

Enkelt säger ni: det är väl bara att flytta folk från husbyggnad till anläggning. Men riktigt så enkelt är det inte. Det konsulterna, byggbolagen och även byggherrarna framförallt letar efter är kvalificerade konstruktörer och projektledare. Och det är inte riktigt samma sak att projektera och rita bostadsrätter och kontor, som att dra tunnlar och bygga vägar och järnvägar kors och tvärs genom vårt avlånga land.

En ljus idé som lyst upp världen i 130 år börjar nu långsamt släckas ner. Igår togs första steget mot EUs totalförbud för att tillverka och importera gödlampor: alla 100 wattare försvinner från butikshyllorna. Om tre år ska i stort alla glödlampor vara borta.

Att påstå att det är en epok som går i graven är en kraftig underdrift. Glödlampan är en av modernismens absolut största tekniska innovationer. Och det är ingen slump att Thomas Alva Edison fortfarande framhålls som det stora uppfinnargeniet, en man som under sin livstid hann ta över tusen patent. Men hans största innovation var nog ändå inte glödlampan, utan Menlo Park, New Jersey, världens första industriforskningsinstitut. Under hans ledning i labbet jobbade forskare, ingenjörer och tekniker systematiskt och målmedvetet med att utveckla nya innovationer som sedan sattes i massproduktion.

Han uppfann den moderna FoU-chefen. Och tog det första jobbet själv, ”Trollkarlen från Menlo Park”.

I förra veckan blev det grönt ljus för Spotify i Iphone. En cool tjänst i en cool mobil. Den svenska musiktjänstens erövring av världen är en av de skickligaste marknadsföringskampanjerna jag skådat. Det mesta bygger på ”word of mouth”. Det var via en post på Twitter som vd:n Daniel Ek meddelade att Spotify snart finns i Apples programbutik App Store.

Lars Nilsson

Mer om: Byggkrisen Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt